Konut satışları yavaşladı, GYF’lere talep yüzde 127 arttı
3 mins read

Konut satışları yavaşladı, GYF’lere talep yüzde 127 arttı

İHA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde satışları nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,8 azalarak 75 bin 569 oldu.

Bu rakam, Mayıs 2021’den bu yana en düşük aylık satış olarak kayıtlara geçti.

Konut fiyatlarındaki artışa konut kredisi faizlerinin yükselmesi de eklenince gayrimenkule erişim zorlaştı.

“Krediye erişim zorlaştı”

Sektör temsilcileri, konut satışlarındaki düşüşün esas nedeninin konut kredisi faizlerindeki artış nedeniyle vatandaşların krediye erişimlerinin zorlaşmasından kaynaklandığını belirtiyor.

GYF alternatif oldu

Gayrimenkul fiyatlarına ek olarak finansman maliyetlerindeki artış nedeniyle bireysel olarak gayrimenkul yatırımı yapamayan ancak buradaki getiriden de uzak kalmak istemeyen yatırımcı için Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) bir alternatif olarak öne çıkıyor.

Fon büyüklüğünde yüzde 127 artış

2019’da sadece 6 milyar lira seviyesinde olan toplam Gayrimenkul Yatırım Fonları büyüklüğü, bugün 83 milyar lirayı geçti. Sadece geçen yıldan bu yana fon büyüklüğü yüzde 127 arttı.

Bir gayrimenkulü almak yerine fon alınıyor

GYF pazarı temsilcileri gayrimenkul yatırım fonları sayesinde yatırımcıların bireysel ya da kurumsal olarak bir gayrimenkulü almak yerine kolektif bir yatırım enstrümanı olan bir fondan pay alarak, o fonun yatırım yaptığı çeşitli gayrimenkullere iştirak etmiş olduğunu savunuyor.

Bireysel yatırım yerine fonlarla yatırım

Sektör temsilcilerine göre GYF’ler sadece konuta değil aynı zamanda kira getiren ve ticari gayrimenkuller, lojistik depolama, arsa, dükkan, AVM ve ofisleri de portföylerine ekleyebiliyor. Bireysel birikimi ile bir AVM’ye, otele ya da dev gayrimenkul projelerinden bağımsız bir bölüme sahip olamayacak kişilerin, GYF’ler sayesinde bu varlıkların sağladığı gelirden pay almaları mümkün oluyor.

Riskler dağılıyor

Yatırımcıların gayrimenkul piyasasında geniş bir portföye erişim sağlamasını ve yatırımlarını çeşitlendirmesini sağlayan GYF’ler, bu sayede yatırımcıları tek bir gayrimenkule bağlı kalma zorunluluğunu ortadan kaldırarak risklerin dağıtılmasını da sağlıyor.

GYF’ye yatırımın avantajları

-Gayrimenkul Yatırım Fonları, genellikle kira geliri ve varlık değerinin artışı gibi çeşitli yollarla yatırımcılara gelir sağlar.

-Yatırımcılar, gayrimenkul portföyünün getirisinden pay alarak düzenli bir gelir elde edebilir.

-Geleneksel gayrimenkul yatırımlarında, satıcı ile ilgili tereddütler yaşanabilirken, Gayrimenkul Yatırım Fonları mevzuata uygun kurulur, SPK’nın gözetim ve denetimine tabidir.

-Bireysel olarak yatırım yapıldığında karşı karşıya kalınan vergi dairesi, kiracı ve tapu işlemleri gibi zorunluluklar da Gayrimenkul Yatırım Fonları ile ortadan kalkar.

-Gayrimenkul Yatırım Fonu katılma payları iki yıldan sonra satılması durumunda gelir vergisinden muaf.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir