Welcome to Our Website

Bilim İnsanları Açıkladı: Kötü Gramere Maruz Kalmak İnsanı Strese Sokuyor

Bilim insanları kötü gramere maruz kalmak ile stres seviyesi arasında bağlantı kuran yeni bir araştırmaya imza attı. Araştırmanın sonuçlarına göre yazım yanlışları görmek ya da bozuk gramer işitmek insanda stres seviyesinin artmasına neden olabiliyor. Detaylar içerikte!

Siz de gramer hatalarıyla dolu bir yazı okuduğunuzda sinirlendiğinizi ya da strese girdiğinizi hissediyor musunuz?

Peki aslında bu tepkinizin çok doğal olduğunu söylesem ne dersiniz? Yeni yapılan bir araştırma kötü gramere maruz kalmanın kişide stres yarattığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre dilbilgisi hatalarıyla karşılaşmak sinir sistemimizdeki “savaş ya da kaç” tepkisini gösteren bölge de dahil olmak üzere beynimizde olumsuz fiziksel reaksiyonları tetikliyor.

Birmingham Üniversitesi’ndeki dilbilim araştırmacıları, yaptıkları bir araştırmada kalp atışlarımız ile dilbilgisi arasında doğrudan bir bağlantı buldular.

Birmingham Üniversitesi Bilişsel Dilbilim anabilim dalında araştırma görevlisi olan Dagmar Divjak’a göre bu çalışmanın sonuçları, fizyoloji ve dilbilim arasındaki karmaşık ilişkiye yeni bir boyut kazandırdı.

Journal of Neurolinguistics’te yayınlanan çalışma için araştırmacılar öğrenme güçlüğü veya kalp düzensizliği olmayan 18 ila 44 yaşları arasındaki 41 sağlıklı İngilizce konuşan İngiliz yetişkini seçti.

Deneklere aralarında yazım hataları da olan 160 konuşma örneği gösterildi. Deney sırasında, katılımcıların kardiyovasküler aktiviteleri de sürekli olarak izlendi. Araştırma sonucunda ise deneklerin imla hataları bulunan cümleleri okuduğunda stres seviyelerinde artış olduğu gözlemlendi.

Araştırmaya göre kalp atışımız, kan basıncımız ve solunumumuz gibi hayati işlevlerimiz stresli bir durumla karşılaştığında nasıl düzensizleşiyorsa yüklemin yanlış kullanılması, zayıf cümle yapısı, tekil ve çoğulların birbirine karıştırılmış olması ve hatalı virgüller nedeniyle de strese girebiliyoruz.

Ne yalan söyleyim ben de gramer hataları dolu cümleler okuduğumda stres seviyemde artış hissediyorum. Özellikle Demet Akalın’ın tweetlerini okuduğumda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir